Community Cuts Ribbon on New Ingleside Library Garden

For Immediate Release: September 24, 2015
Contact: Benjamin Ibarra, SF Public Library
415-557-4295, Benjamin.ibarra@sfpl.org

Community Cuts Ribbon on New Ingleside Library Garden
Undeveloped City Land Becomes Community Recreation & Learning Space

District 7 Supervisor Norman Yee, City Librarian Luis Herrera and public officials from San Francisco Public Works, San Francisco Public Utilities Commission and San Francisco Recreation and Parks, along with neighborhood residents will cut the ribbon Thursday Sept. 24, on the newest public open space in the Ingleside neighborhood.

The Ingleside Branch Library’s courtyard merged with what was undeveloped San Francisco Public Utilities Commission land to offer up a community space.  The new garden and play-to-learn area offers an expansion of reading area for library patrons and the public in general to enjoy.

“Having this garden space next to the library creates a hub of activity that allow for the community to thrive,” said Supervisor Norman Yee. “Neighbors all benefit from the community that is created with an open gathering space like this”

The new Ingleside Branch Library opened in 2009 as part of San Francisco Public Library’s Branch Library Improvement Program, managed by San Francisco Public Works. At the time, the library contained only a small courtyard for outside space.

“It is with the dedication and vision of the City family, working together, that we are able to offer up such a pleasant place for reading, library programming and simple relaxing outdoor space for the community,” said City Librarian Luis Herrera.

The expanded garden has interactive play features that will engage children’s imaginations.  The garden has mushroom shaped little steppers, owls carved into seats, fossil digs that kids can discover in the planting areas and interactive play panels plus triangular shaped rubber matting for children to climb on. The tiered garden space forms a natural courtyard space for community programs.

San Francisco Public Works designed the space and managed the construction.  Some of the renovation details were: new concrete, a safety surface, asphalt paving, planting, irrigation, furnishings, fencing, gates and accessible paths of travel.

“The garden showcases the remarkable design skills of our staff. We are proud that we were able to work with the community to transform vacant City property and make it into a wonderful space for everyone to enjoy,” said Public Works Director Mohammed Nuru.

The total budget for the project was $550,000, jointly funded by San Francisco Public Utilities Commission, the Library and Supervisor Yee’s office.

Note to Editors: photos of garden available